Literary exchanges

Първи трансбалкански поетичен фестивал – Солун 2012

Автор: Здравка Михайлова

През май 2012 г. в Солун се състоя първият Трансбалкански поетичен фестивал, в който участваха шестима гръцки поети и седем от Черна гора, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Албания и България. България бе представена от Силвия Чолева (1959, София) - поет, писател, издател и журналист. Тя има публикувани шест стихосбирки – последната от които е „От небето до земята“ (2015), две книги с фрагменти, един роман „Зелено и златно“ (2010), книга с разкази „Гошко“ (2013) и две пиеси. Поезията й е превеждана на различни езици. Участвала е във фестивали на поезията в Литва, Словения, Гърция и др. Носител е на Националната награда за поезия „Иван Николов”, наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература, Почетен знак „Златен век" печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Силвия Чолева работи в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където е водеща на предаването за култура „Арт Ефир”. Също така води рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ. Била е редактор на списанието за българска литература „Сезон” и главен редактор на „Алтера” - списание за пол, език и култура, редактор в „Литературен вестник“. Водила е рубрика във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни културни издания. Преподавала е в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в НБУ. От 2012 г. ръководи основаното от нея заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски издателство за поезия ДА.

 Първото издание на Трансбалканския поетичен фестивал се откри в дните, когато се провеждаше Солунският панаир на книгата, на който през 2012-та фокусна страна беше Сърбия. Общуването с публиката се разгърна на две срещи – една на която авторите я запознаха с поезията в родните си страни и втора, в която четоха свои стихове.

След фестивала, общуването с гръцките организатори и поети продължи и от страниците на „Литературен вестник”, където бе поместено интервю с председателя на Съюза на гръцките писатели Алексис Зирас със заглавие „От кризата на поетичната форма към кризата на поетичната идентичност. Психограма на гръцката поезия през двайсети век” и стихове от гръцките поети Андия Франдзи, Янис Зервас и Ставрос Зафириу (прев. З. Михайлова).

 

Search