Literary exchanges

За „Широкият път на виа Егнатия”

Автор: Здравка Михайлова

Поетът Йоргос Хулиарас, координатор на Солунския поетичен фестивална фестивал, казва: „Да организираш международен поетичен фестивал е като да дешифрираш бележки в полетата на старо издание на Омир. То е коментар върху древния корпус на поезията”.
През май 2014-та година в Солун се състоят третият Трансбалкански поетичен фестивал, в който участваха осем гръцки поети и единайсет от Словения, Турция, Сърбия, Румъния, Албания, Израел, Испания, Франция, Ирландия, САЩ. България бе представена от поета, литературовед и преподавател по теория на литературата в Нов български университет Йордан Ефтимов.

 

Йордан Ефтимов (Разград, 1971), e възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, издал e осем поетични книги, последната от които „Сърцето не е създател” („Смол Стейшънс Прес, 2013) – пет монографии и две университетски помагала, по съвременна и антична литература. Отличен е с

Национална награда за дебютиращ автор (1994), Национална награда за поезия „Иван Николов”, Национална награда за поезия „Христо Фотев” и др. Трансбалканският поетичен фестивал се организира от Съюза на писателите в Гърция, като съпътстващо събитие на Солунския панаир на книгата (фокусна страна през 2014-та бе Израел). В неговите рамки бяха проведени две големи срещи с публиката – една, на която гостите четоха свои стихове, и втора, в която авторите я запознаха с поезията в родните си страни и проблемите пред публикуването и медиализацията й.

В бр. 20 (2014) на „Литературен вестник”, след фестивала, бяха представени двама от гръцките участници – Йоргос Хулиарас и Димитрис Калокирис (прев. З.Михайлова). А бр. 27 на вестника срещна читателите с още няколко от поетите-участници. Родената в САЩ Алиша Столингс, която от 15 години живее и преподава в Атина, без да е престанала да сътрудничи с поезия, есета и рецензии на издания като „Ню Йорк Ривю ъв Букс“. Солунската звезда Василис Аманатидис, гостувал и на София: Поетики и който е сред водещите поети пърформъри на Гърция днес. Маркос Мескос, който е вече пенсионер, но оглавява дълги години Археологическия музей на Солун и др.
Във встъпителната си бележка със заглавие „Широкият път на Виа Егнатия” Йордан Ефтимов пише: „Сред изненадите, поне за мен, бе нивото на фестивала. Бях в ролята на българския участник, което не ми се случва често. Няма да скрия, че по принцип нямам особено високо мнение за средното ниво на поетичните фестивали, пък и то няма как да е друго по дефиниция. Но в Солун изненадата дойде не толкова от представителните фигури на гостите от чужбина, колкото от местните солунски поети. Изключително високо. После разгледах музеите на съвременното изкуство - те са два и разбрах как този град, който българското масово съзнание свързва с една фраза на Алеко и с идеята за качествена, без да е прекалено скъпа почивка на море, всъщност има такива дебели традиции в модерната поезия и изкуство, че няма как и днес поетите и художниците му да не са впечатляващи. С преводачката Здравка Михайлова решихме, че си струва да запознаем с тях и читателите на „Литературен вестник” в два поредни броя, като започнем с текстовете на двама от организаторите- Йоргос Хулиарас и председателя на Съюза на писателите в Гърция Димитрис Калокирис. Като чуете, че някой е организатор, няма как да не се настроите, че ще става дума за чиновник, който пописва между другото, нали? Ваш проблем, ако е така.”

Search