Literary exchanges

„Солунчанинът” Марк Мазауър с атинска награда

Автор: Здравка Михайлова

През 2012-та, седем години след издаването на книгата му „Солун: град на призраци: християни, мюсюлмани и евреи,1430–1950” известният британски историк и елинист Марк Мазауър се завръща в столицата на гръцка Македония, за да участва в престижен международен конгрес – „Солун, град в преход, 1912–2012”, с който бе ознаменувана стогодишнината от Балканските войни и присъединяването на града към гръцкото кралство след османското владичество. Целта на научния форум, събрал изследователи от Гърция и чужбина (сред тях и д-р Юра Константинова от Института по балканистика с Център по тракология при БАН с доклад „Солун през погледа на българите”), бе да стане пресечна точка на историографски течения, както и да картографира миналото върху атласа на социалната антропология, икономическата наука, правото, международните отношения, архитектурата, изкуствата.

Няколко дни по-късно в Атина Съюзът на гръцките писатели връчи на Мазауър ежегодната си награда на името на родената в Смирна писателка Дидо Сотириу (1909–2004) – авторка на „Окървавена земя” и „Мъртвите чакат”, смятани за най-добрите гръцки романи за духа на Леванта и Малоазийската катастрофа. Наградата се присъжда от 2001-ва на изявени духовни личности и интелектуалци, гръцки и чуждестранни автори, допринесли за гръцките изследвания и за стимулиране на общуването между народите, откроявайки културните различия помежду им. Нейни носители са писателят Клаудио Магрис, гръцката поетеса Кики Димула, елинистите Марио Вити, Соня Илинская и Едмънд Кили, филологът акад. Емануил Криарас, англицистът Джина Полити.
Роден през 1958 в Лондон, завършил Оксфорд и университета „Джон Хопкинс” във Вашингтон, с научните си трудове и статии в британските и американски медии Мазауър допринася за трезвото и динамично разбиране на европейския континент. Историк с международно признание, автор на трудове с широк тираж, преподавал в престижни университети като Лондонския и Принстънския, понастоящем преподавател в Колумбийския (Ню Йорк), той от години се гмурка в глъбините не само на гръцката същност, но и на балканската и европейска история на ХХ век, като изтръгва от архивите нужния материал за тяхното разбиране, преодолявайки стереотипите и микроисторията.

При награждаването историкът изнесе лекция на тема „Визията на Алтиеро Спинели (1907–1986): Гърция и европейската криза”. Италианският теоретик на европейския федерализъм, историческа фигура и радетел за създаване на обединена Европа А. Спинели стана повод за размисъл върху съдбините на стария континент.

Search