The Greeks tell us

Фотографски проект и изложба „Пред прага на Света гора Атон“

Автор: Здравка Михайлова

На 25 януари 2018 г от 17.00 ч. в Централното фоайе на Ректората ще бъде открита фотоизложбата „Пред прага на Света гора Атон“ (оригинално заглавие «Άθως Θύραυλοι Στώμεν»).на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис. Експозицията е съвместен проект на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет и Солунския университет „Аристотел“.

 Фотографския албум „Пред прага на Света гора Антон” (изд. Paperback Publication 2016) на професионалния дизайнер и-фотограф Димитрис Лузикиотис е част от по-мащабен проект, който творецът започва в началото на 2000-та година. Изложбата представя неговия нетрадиционен поглед към Света гора, опита му чрез детайла да бъде представен самобитният дух на монашеската република. Публиката ще може да се наслади на двайсет пана с лирически импресии, запечатали образите на непознати и труднодостъпни кътчета от Атонския манастирски свят, изпълнен със съзерцателност и мистика. Снимките са придружени от стихове на трима гръцки поети – Агати Димитрука (психиатър-драматерапевт), Константинос Палиан (художника-архитект, председател на Асоциацията за изящни изкуства на Северна Гърция) и Демис Кириаку (писател, драматерапевт). Лирическите откъси са специално подбрани за изложбата, която след премиерата си в Атина има първо задгранично представяне в България.


Албумът е триезично издание (на гръцки, английски и руски). На 168 страници голям формат (24 x 28 cm) и представя фотографския материал редом със споменатите оригинални поетични коментари, написани за изданието. Автор на предговора е Федон Хаджиандониу, архитект и дългогодишен реставратор на светогорски манастири. Материалът е документиран от солунския археолог (от настоятелството за древности на Халкидика и Атон), възпитаник на Историческия факултет на Великотърновския университет, доктор Никос Мердзимекис, който ще участва в научния семинар и ще представи албума. Редактор на изданието е консултантът по културни проекти Стела Циарвула.
В предговора към него, наред с другото, Федон Хадзиандониу пише: „… фотографският албум … съхранява представителна сбирка от врати и прозорци, някои от които вече не съществуват. Продукти на нуждата, провокиращи спомени, свидетелство за умения и културно напластяване, вратите и прозорците принадлежат към нетрайните и в последна сметка предназначени за употреба „със срок на годност” компоненти на строителната история на дадено място. Когато стоиш пред един праг, никога на забравяй, че както очите са огледало на душата, така и вратите и прозорците свидетелстват за невидимото ядро на живота, което те определят и пазят; затова заслужават нашето внимание, уважение и обич."

Search